Gazdaság

Visszaugrik a gázár?

Akadt jónéhány EMFESZ-felhasználó, akik január 13-tól olcsóbban juthatott gázhoz, mint korábban. Április 14-től véget érhet számukra a jó világ – egyelőre azonban még reménykedhetnek, az energiahivatal kedden közli, hogyan is rendezi a helyzetüket.

Április 13-án, szerdán lejár a 90 napos időszak, amikor egyes Emfesz-felhasználók a hatósági ár maximumánál olcsóbban juthattak gázhoz. A Magyar Energia Hivatal korábbi közlése szerint április 14-től újra a rendeletben meghatározott maximált hatósági ár lesz érvényes, ami praktikusan az eddig jobban járó EMFESZ-felhasználóknak nagy valószínűséggel áremelést jelentene.

Nyitott kérdés még, hogy valóban pontosan az történik-e, ahogy a Magyar Energia Hivatal januári közleményében írta, kedden közleményben tájékoztat majd a hivatal.

Nyilvánvalóan jól jönne az érintett családoknak, ha nem kellene idén magasabb gázárat fizetniük, a kormányzat ráadásul szavakban elkötelezte magát amellett, hogy nem engedi nőni a családok rezsiköltségeit.

Eddig egyébként az EMFESZ felfüggesztésével a Főgáz területén lévő EMFESZ-felhasználók jártak a legjobban. Több szolgáltató is versengett ugyanis ezekért a fogyasztókért az energiahivatal által koordináltan: végül a Főgáz területén a Tigáz nyert, mintegy 8,40 forintos árelőnyt biztosítva a területen érvényes hatósági árhoz képest, és ez már meghaladja az EMFESZ által korábban nyújtott kedvezmény mértékét.

A Főgáz viszont a Tigáz területén lévő korábbi EMFESZ-felhasználókat szerezte meg, az általa nyújtott kedvezmény csak megközelíti az Emfesz által biztosított kedvezmény mértékét.

Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. és a GDF-Suez Energia Magyarország Zrt. szolgáltatási területén nem alakult ki árverseny, a fogyasztók már a magasabb árat fizetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik