Gazdaság

4-6 százalékos gazdasági növekedés lehet 2013-ra

2014-ig 250-300 ezer munkahelyet teremt a kormány - állítja az államtitkár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára szerint minden esély megvan arra, hogy a gazdasági növekedés 2013-ra, 2014-re elérje a 4-6 százalékot.

A most indított strukturális reformok hosszú távon csak akkor hoznak eredményt, ha az ilyen mértékű gazdasági növekedés teljesül – mondta Szatmáry Kristóf pénteken, Szekszárdon, egy Tolna megyei befektetési kiadványt bemutató konferencián.

Az államtitkár előadásában leszögezte: annak az ígéretnek a teljesülése, amely szerint tíz év alatt egymillió, 2014-ig 250-300 ezer munkahelyet teremt a kormány, a gazdasági növekedés következménye. Megjegyezte: termelő munkahelyekről van szó, amelyeknek betöltői a piacról kapják a fizetésüket.

Rámutatott: amennyiben 2014-ig le tudják vinni az államadósság GDP-arányos szintjét a jelenlegi 82 százalékról 60-70 százalékra, akkor az államadósságra rakódó kamatterhek csökkennek, és a felszabaduló forrásokat az állam gazdaságélénkítésre tudja fordítani.

Hangoztatta: az összes intézkedés abba az irányba mutat, hogy Magyarország visszaszerezze azt a versenyképességi helyet a régióban, ahol 2000-ben volt. Utalt arra, hogy jelenleg Csehország és Szlovákia is megelőzi versenyképességi rangsorban Magyarországot.

Szatmáry Kristóf “utólag sikeres döntésnek” nevezte a bankadó bevezetését, amelyet azóta tíz-tizenkét európai ország is megtett. “Senki nem gondolta volna, hogy a magyar kormány képes már az első évben beszedni százmilliárd forintot nemzetközi banki intézetektől” – fogalmazott, utalva ugyanakkor arra, hogy a különadók nem sújtanak termelő ágazatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik