Gazdaság

Csőd szélén az állami filmstúdiók

Egyre veszteségesebbek, mára szinte semmilyen jövedelmük nem maradt.

A csőd szélén állnak a magyarországi állami filmstúdiók; ha az Andy Vajna kormánybiztos által fémjelzett nemzeti filmes stratégia nem rendezi megfelelően a helyzetüket, ez év őszén a felszámolás sorsára juthatnak – írta hétfői számában a Világgazdaság. A vagyonkezelő tulajdonában álló Dialóg, Hunnia, Objektív és Budapest Filmstúdió Kft. az utóbbi években piaci bevételekhez nem tudott jutni, szinte kizárólag a filmről filmre kapott állami pályázati pénzekből próbált megélni – írta a lap.

A Világgazdaság szerint nagy érvágás volt a szóban forgó stúdiók számára az is, hogy a filmes forgalmazási jogok évekkel ezelőtt végleg átkerültek a Nemzeti Filmarchívumhoz, így a stúdiók az általuk korábban forgatott mozifilmek jogdíjaiból sem részesülnek azóta, ami éves szinten 10-20 millió forintos bevételkiesést jelenthet.

A kegyelemdöfés azonban a Magyar Mozgókép Közalapítvány forrásainak zárolása volt a lap szerint, így nem készülnek hazai filmek, a tetszhalottá vált filmstúdióknak szinte semmilyen jövedelmük nem maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik