Gazdaság

Együtt a bankrablók, pénzmosók ellen

Ismét összefogtak a bankok és a rendőrök. Új elem az intellektuális bűnözés elleni harc.

A bankok és ügyfeleik biztonságának növelése, az intellektuális bűncselekmények kivédése és felderítése érdekében összefognak a pénzintézetek a rendőrséggel. Az együttműködési megállapodást Hatala József országos rendőrfőkapitány és a Magyar Bankszövetség vezetői írták alá a belügyminiszter jelenlétében.

Az aláírás előtt Pintér Sándor (a képen) a bűnmegelőzés és a felderítés fontosságát hangsúlyozta. “Meggyőződésem, hogy kevesebb lesz a bűncselekmény a bankokban, kevesebb a fegyveres rablás és az intellektuális bűnelkövetés” – mondta. A Belügyminisztérium teljes mértékben támogatja a bankszövetség és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) együttműködését.

Erdei Tamás (a képen) a megállapodás jelentőségét azzal indokolta, hogy az utóbbi években több lett a bankok elleni fegyveres támadás. Emiatt vállalásokat tettek az ügyfelek és a munkatársak védelmében. A bankok technikai védelmi eszközeinek fejlesztésén kívül információkat is eljuttatnak a rendőrséghez, hogy támadás esetén a kiérkező rendőrök “tudják, mi a teendőjük a bankfiókban”.

A hét évvel ezelőtti megállapodásához képest a mostani dokumentum új eleme az intellektuális bűnözés elleni fellépés. Ez a jogszabályok betartásával információcserét jelent a pénzmosással és a terrorizmussal összefüggő bűncselekmények megelőzéséhez. “A rendőrség munkatársainak átadjuk a szakmai tudásunkat” – mondta Erdei Tamás.

Hatala József országos rendőrfőkapitány az ünnepélyes aláírás után elmondta, a bankszövetség és a rendőrség eddigi nagyon jó kapcsolatának köszönhető a rendőrség eredményes munkája több, pénzintézetek elleni támadásnál. Hangsúlyozta, hogy a bankfiókok fizikai védelme mellett “az elhárító és a felderítő munkát is új alapokra kell helyezni”.

Az ORFK és a bankszövetség első megállapodását 2004. november 15-én kötötte meg. Az akkori megállapodás szerint a rendőrség azt vállalta, hogy a járőrútvonalak kialakításakor figyelembe veszi a kiemelten veszélyes objektumokat, bankfiókokat, bankjegykiadó automatákat, továbbá tájékoztatja a bankszövetséget a hitelintézetek elleni támadások új módszereiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik