Gazdaság

Áprilisban érkezhet a segítség az adósoknak

Április végére tető alá hozhatja a kormány és a bankszövetség a bajba jutott adósokat megsegítő programot - írta a Magyar Nemzet.

Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja szerint a bajba jutott adósok problémáját elsősorban egymás közt kell megoldaniuk a bankoknak és az ügyfeleknek, az államnak ehhez a kereteket kell megteremtenie.

A szakember szerint a fizetésképtelen adósok legnagyobb része nincs kilátástalan helyzetben, ha jó áron el tudja adni a lakását, vissza tudja fizetni a tartozását, és egy olcsóbb lakásba költözhet.

Gyuris Dániel a lapnak elmondta: olyan megoldás szerepel a kormány és a bankok közötti tárgyalásokban, amely akkor könnyítené meg a devizahitelesek dolgát, ha a svájci frank jelentősen elmozdulna az átlagos árfolyamtól. Amint az ingadozás elér egy határt, az adós törlesztőrészlete nem követi tovább az árfolyamot, hanem egy előre meghatározott felső határérték alapján számítják ki a bankok.

Ebben az esetben az ügyfél számláján tartozás keletkezik, hiszen kevesebbet fizetett, mint a valós árfolyamból következett volna, ám ez az adósság szerencsés esetben akár magától el is párologhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik