Gazdaság

Retteghetnek a gyógyszercégek

Elrettentő büntetések jönnek a tiltott reklámért.

Nemcsak a gyógyszert, hanem a gyógyászati segédeszközöket gyártók és forgalmazók is elrettentő büntetésekre számíthatnak, ha tiltott marketingtevékenységet folytatnak. Ezt a Magyar Nemzetnek mondta az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója.

Szepezdi Zsuzsa közölte: javaslatokkal élnek az etikátlan promóció visszaszorításáért; például előre be kellene jelenteni, ha egy gyógyszergyártó orvosokat utaztat. Vizsgálnák azt is, ha egy medicinának hirtelen megnő a forgalma.

A főigazgató szerint a jogszabály nem változik, tehát hasonló szigorral lépnek fel, mint a tragikusan végződött thaiföldi utazást finanszírozó gyógyszercéggel szemben. Szepezdi Zsuzsa szerint “minden ilyen ügyben a mostanihoz hasonló pártatlansággal és szigorral” fognak eljárni.

A főigazgató reméli, hogy a szigorú büntetésnek visszatartó ereje lesz és azok “magatartása is az etikus és a jogszabályok szerinti promóció irányába tolódik el, akik eddig nem így jártak el”, de azt ő sem zárja ki, hogy újabb és újabb kiskapukat keresnek a cégek.

Az intézetnek ugyanakkor vannak eszközei ezek kivizsgálására, amelyekkel élni fog – mondta a főigazgató, aki úgy gondolja, hogy a súlyosan jogsértő tevékenységek a jövőben háttérbe fognak szorulni.

AJÁNLOTT LINK:

Jönnek az elrettentő büntetések (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik