Belföld

Thaiföldi orvostragédia – elgurul a gyógyszer

A hatóság kivonná a piacról az utaztató cég generikus szereit.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) kezdeményezi a kivonását a piacról azoknak a generikus szereknek, amelyeket a tragédiával végződő thaiföldi orvosi utazást szervező gyógyszercég forgalmazott – értesült a MedicalOnline.

A hatóság azt vizsgálta, Medico Uno vétett-e a gyógyszerpromóciót szabályzó jogszabály ellen. A cég jogszerűtlennek, irracionálisnak ítéli mind magát a vizsgálatot, mind annak megállapításait, a kiszabott büntetést pedig eltúlzottnak tartja. Mint arról korábban beszámoltunk, január végén egy 42 éves magyar orvos halt meg egy thaiföldi fürdőhelyen, ahova egy 30 fős orvos csoporttal érkezett.

A tragédia után az OGYI vizsgálatot indított, főigazgatója, Szepezdi Zsuzsanna pedig elrettentő büntetést ígért azoknak, akik nem tartják be a hatályos jogszabályokat. A hatóság első “áldozata” a Medico Uno. ,

A cég szerint az elmarasztalás jogsértő és csaknem kétszázezer beteg kezelését veszélyezteti, ezért a generikus gyógyszerpiac meghatározó szereplője minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel élni fog az OGYI határozatában foglaltakkal szemben.

A Medico Uno azt ígéri, termékei árát olyan mértékben csökkenti, hogy az 3 év alatt akár 30 milliárd forintos megtakarítást jelent a társadalombiztosításnak, a betegterhek sok milliárd forintos csökkenésével egyidejűleg. Emellett a cég a gyógyszerpromóció mindenki által folytatott, de jelen eljárásban elmarasztalt gyakorlatából visszavonul.

AJÁNLOTT LINK:

Drasztikus büntetést kap a Thaiföldöldön elhunyt orvost utaztató cég (MedicalOnline)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik