Gazdaság

Fix törlesztőrészlet a devizahiteleseknek?

Az már szinte biztos, hogy kedvezőbb fizetési lehetőséget kap minden adós.

Újabb részletet tudott meg az RTL Híradó a devizahitelesek megsegítésére készülő csomagból.

Az már szinte biztos, hogy kedvezőbb fizetési lehetőséget kap minden adós. Például, aki svájci frankban vette fel a hitelét, választhatja azt, hogy fix, a mostaninál alacsonyabb, várhatóan 190 forint körüli árfolyamon fizeti csak a törlesztőrészleteket. Az árfolyamkülönbségre pedig forint alapú hitelt kapna, amivel majd később kell elszámolni.

Az RTL Híradó megtudta, hogy várhatóan nem csak a svájci frankhitelesek kaphatják meg ezt a kedvezményt. Gyuris Dániel, a bankszövetség elnökségi tagja azt mondta, hogy jelenlegi ismereteik szerint miden olyan devizahiteles – függetlenül attól, hogy svájci frankban, euróban vagy japán jenben vette fel a hitelét, aki lakóingatlan fedezettel vette fel a hitelét, megkaphatja a lehetőséget.

Vagyis minden devizaalapú ingatlanhiteles fizethet majd a tervek szerint fix törlesztőrészletet. És az sem számít, hogy az ingatlan alapú hitelből mit fizetett ki az adós. Lakást, autót vagy éppen egy utazást. A lényeg az, hogy a hitel fedezete a lakás.

Magyarországon egymillió négyszázezer család vett fel ingatlan alapú jelzáloghitelt. Közülük, a tervek szerint mindenki választhatja azt, hogy fix árfolyamon fizeti a törlesztőrészleteit. Az új szabályok várhatóan nyár közepén lépnek életbe.

105 ezer hitelest veszélyeztetne a kilakoltatás, ha nem lenne kilakoltatási moratórium. Ez július elsejéig van érvényben. Hogy mi lesz azután, arról a Bankszövetség és a Kormány hónapok óta tárgyal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik