Gazdaság

Dermesztő hír frankhiteleseknek

Az IMF szerint rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak.

A Nemzetközi Valutaalap országjelentésében a hivatalos svájci prognózisoknál optimistább volt a növekedés tekintetében, miután az idei évre 2,4%-os GDP-növekedést vetít előre – írja a Portfolió.

Az IMF szerint ugyanakkor hamarosan elérkezik a kamatemelés ideje, már rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak, ha az országot – különösképpen a svájci frankot nem érik sokkok. A Valutaalap hozzáteszi: a jelenlegi alapkamat szintje középtávon sem fenntartható.

A svájci kamatemelés esetleges megindulása nem túl jó hír a magyarországi frankhiteleseknek, a hosszabb futamidejű devizahitelek kapcsán ugyanis a törlesztőrészletek sokkal inkább a kamatlábakra, mint az árfolyamra érzékenyek – emlékeztet az internetes gazdasági napilap.

Ráadásul a svájci frank maradt az egyetlen menedékdeviza a piacon, miután a G7 országai összehangolt akcióban kezdtek jengyengítésbe, a Federal Reserve pedig dollárral árasztotta el az amerikai pénzügyi rendszert. Ha a piac valóban így látja, a legkisebb piaci bizonytalanság is a frank erősödését hozhatja, a befektetők az európai adósságproblémák miatt folytathatják frankvásárlásaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik