Gazdaság

Drágulhat a hitelezés a jegybankelnök szerint

Simor András a kilakoltatási moratórium kockázatairól nyilatkozott a Népszabadságnak.

A jegybank elnöke szerint nem lehet a késve, vagy nem törlesztő adósokról úgy gondoskodni, hogy azzal a rendben fizetők terheit növelik tovább. Simor András a Népszabadságnak nem akarta kommentálni azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a svájci frank árfolyamának fixesítésére készül a kormány, mert a jegybankot nem vonták be a bankok és a kormány megbeszéléseibe.

Az MNB elnöke szerint a magyar bankrendszer stabil, tőkeellátottsága megfelelő, képes a későn vagy nem fizető adósok veszteségeit rendszerszinten elnyelni. Ezekre az intézkedésekre nem a bankrendszer stabilitása, hanem szociális problémák kezelése miatt lehet szükség – tette hozzá.

Simor András magánemberként fontosnak tartja, hogy minél kevesebb ember kerüljön utcára azért, mert nem tudja törleszteni adósságát, de az MNB felelőssége a bankrendszer stabilitásánál megáll, és e tekintetben most nem érez cselekvési kényszert.

Szerinte a kormány intézkedéseinek egyik legkényesebb pontja a kilakoltatási moratórium, amely azzal jár, hogy akik rendben fizetik a hitelüket, rosszabb feltételekkel kénytelenek szembesülni, mert a bankrendszer képtelen megtisztítani a portfólióját a nála lévő nem fizető állománytól.

Emiatt a bankrendszer új hitelvállalási képessége is korlátozódik. A moratórium könnyebbséget jelent a szerencsétlen helyzetben lévőknek, de pluszköltséget azoknak, akik rendben törlesztenek és akik szeretnének új hitelhez jutni. Simor szerint a döntéshozóknak ezt is mérlegelniük kell.

AJÁNLOTT LINKEK:

Rossz megérzése van a jegybankelnöknek (Népszabadság)
A PSZÁF-szóvivő nyugtatja a frankhiteleseket (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik