Gazdaság

A várt több mint duplája a folyó fizetési mérleg többlete

A jegybanki tartalékok tavaly év végén 33,7 milliárd eurót tettek ki.

A folyó fizetési mérleg 366 millió eurós többlete tavaly a negyedik negyedévben több mint a duplája lett az elemzők által várt 180 millió eurónak. Az éves többlet 2,031 milliárd euró volt a 2009-es 332 millió euró után – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlege) a negyedik negyedévben 875 millió euró (241 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 4,1 százaléka (286 milliárd forint) forint volt.

2010-ben a reálgazdasági mérleg többlete továbbra is magasabb, mint a jövedelemmérleg hiánya. Az áruforgalomban az exportbevételek 2009 elejétől, az importkiadások 2009 második félévétől szezonálisan igazítva rendre meghaladták az előző negyedéves szintet.

A jövedelemegyenleg hiánya 1333 millió euró volt, a külföldi vállalatok a jövedelmüket egyre inkább hazautalták, párhuzamosan azzal, hogy eredményeik javultak. A hiány növekedése azonban nem volt erős, mivel a jellemzően multinacionális cégeket sújtó válságadók rontottak a profitokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik