Gazdaság

Nem támogatták a plázastopot

Az LMP beadványa féléves moratóriumot rendelt volna el a bevásárlóközpontok építésének az engedélyezésére.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága nem támogatta annak a több LMP-s képviselő által jegyzett törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely féléves moratóriumot rendelt volna el a bevásárlóközpontok építésének az engedélyezésére, hogy ezen idő alatt az állam szigorítsa ezek építési szabályait.

Az állam támogatja a fenntarthatóságot, de az nem azonos az építés és a bővítés megtiltásával – mondta Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A készülő új kamarai törvényben szerepel az előzetes hatástanulmány kötelező elkészítése – tette hozzá.

Szabó Rebeka (LMP), a javaslat előterjesztője azzal indokolta a plázaépítés szigorítását, hogy a belvárosok kiürülnek, és évi egy-kétezer – családi vállalkozásként működő – kis bolt megy csődbe miattuk, továbbá a helyi árukat sem veszik át, az áraikkal pedig tönkreteszik a helyi piacot.

Jávor Benedek, a bizottság LMP-s elnöke ehhez annyit tett hozzá, hogy a féléves moratórium azért szükséges, hogy amíg a szigorúbb szabályok készülnek, ne törjön ki engedélyeztetési láz a bevásárlóközpontok építtetői körében.

Végül a bizottság 3 ellenzéki igen szavazat mellett, 7 nem és 2 tartózkodással elvetette a javaslat tárgysorozatba vételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik