Belföld

Az LMP szerint az MTI elferdíti a tényeket

Az új médiatörvény közös alapba vonta a közszolgálati tévé, a rádió a Duna TV, és az MTI vagyonát, illetve személyi állományának a többségét.

A meghívás ellenére se az MTI, se az MTV, se a Magyar Rádió, se a Duna TV vezérigazgatói, se a közszolgálati média többi vezetője nem jelent meg az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ellenőrző albizottságának hétfői ülésén – mondta a Független Hírügynökségnek Karácsony Gergely, az albizottság vezetője. Az LMP-s politikus hangsúlyozta: a közmédiában uralkodó állapotokra jellemző, hogy az MTI tudósításában ez a tény nem szerepel, holott az eseménnyel kapcsolatban ez volt az egyetlen igazán érdemi információ. LMP felháborítónak tartja, hogy az adófizetők pénzén működő nemzeti hírszolgálat elferdíti a tényeket, főleg akkor, amikor a saját működéséről van szó.

Az albizottság ülésén, amelyre meghívták a közmédia vezetőit, az átalakulás, az összevonás tapasztalatait hallgatták volna meg a képviselők. Mint ismeretes, az új médiatörvény közös alapba vonta a közszolgálati tévé, a rádió a Duna TV, és az MTI vagyonát, illetve személyi állományának a többségét és egy egységes hírcentrum felállításáról is döntött. A négy közszolgálati intézmény vezetője azonban nem jött el az ülésre, pedig erre törvény kötelezi őket.

Karácsony Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy az MTI tudósításában az viszont szerepelt, hogy nőtt a Magyar Televízió nézettsége. Ehhez képest az LMP szerint köztudomású, hogy ennek épp az ellenkezője az igaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik