Gazdaság

Az LMP újragondolná a hazai állattartás rendszerét

Az ellenzéki párt szerint létre kell hozni az itthon termelt, génmódosítás-mentes takarmányellátás biztonságát is.

Az LMP szerint újra kell gondolni az állattartás hazai rendszerét, mert a rendkívül magas takarmányárak miatt az évek óta válsággal küzdő magyar állattartás súlyos krízisbe jutott – írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében Szabó Rebeka.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja ebben kijelenti, hogy az Orbán-kormány eddig sem az állatállomány csökkenését, sem a hazai tenyésztők tömeges megélhetési gondjait nem tudta orvosolni. Véleménye szerint az eladó hús minőségét ellenőrző hatóságokat leépítették, miközben virágzik a magyar sertéshús eladását megnehezítő bizonytalan eredetű húsok importja, és a jelentős környezeti terhelést okozó, nagyüzemi állattartó telepek nyertek teret a családi gazdálkodások rovására.

A közleményben úgy fogalmaz, hogy az LMP szerint a látszatmegoldások és tízmilliárdokba kerülő rögtönzések helyett az állattartás teljes hazai rendszerét újra kell gondolni. Szavai szerint létre kell hozni az itthon termelt, génmódosítás-mentes takarmányellátás biztonságát is.

Véleménye szerint fel kell gyorsítani a jogosan igényelt állatjóléti támogatások kifizetését, ugyanakkor ezeket és a termelők olcsó forgóeszközhitelhez juttatását is a hosszú távú fenntarthatóság kritériumaihoz kell kötni. Úgy látja, hogy a nagyobb élőmunka-igényű, zárt anyagforgalmú, alacsonyabb energiaigényű állattartást kell ösztönözni, miközben újra meg kell teremteni a magasabb hozzáadott értékű termékeket előállító háztáji állattartás feltételeit.

Hangot ad annak a véleményének, hogy az állattartáshoz kötött támogatási feltételrendszer átdolgozására is szükség van, mivel jelenleg ezek nagy része a hatalmas sertésgyáraknál landol, és tovább rontja a hústermelés környezeti mérlegét, valamint a kisgazdaságok túlélési esélyeit.

Szabó Rebeka szerint a támogatásokat a kisléptékű, kevésbé intenzív, az állatjóléti és a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő állattartók felé kell irányítani. A képviselő azt írja, hogy támogatni kell a kisebb termelők szövetkezését és a termelésfeldolgozás integrálását, mert ez biztonságot adhat számukra a nagy termelőkkel szemben, a fogyasztóknak pedig megbízható minőséget nyújt. Hozzáteszi, hogy az LMP szerint újra meg kell erősíteni az élelmiszer-biztonságért felelős hatóságokat, és rendet kell tenni a piacon, hogy az ellenőrizetlen minőségű, sokszor érthetetlenül olcsó, ismeretlen forrásból származó importtermékek ne szorítsák ki az üzletekből a magyar takarmányon hizlalt magyar sertéshúst.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik