Gazdaság

Kacsa a frank árfolyamának befagyasztása

Svájc akár júniusban kamatot emelhet, ez rossz hír a frankhiteleseknek.

A nemzetgazdasági tárca néhány héten belül előáll a devizahitelesek problémáját megoldani hivatott javaslatcsomaggal. A kormányfő szóvivője szerint már folynak az egyeztetések. Szijjártó Péter a Duna Televízióban azt mondta: április 15-ig van hatályban a kilakoltatási moratórium, de természetesen utána sem lehet kitenni egyetlen családot sem a házából.

A politikus szerint jogszerűen ma sem tehetnek senkit az utcára a hitelezők. Akivel mégis ilyesmi történik, annak a hatósághoz kell fordulnia az egyértelmű törvénysértés miatt. A politikus ígéretet tett rá, hogy a kilakoltatások megakadályozására április 15-ét követően is találnak módot. Szijjártó szerint a frank árfolyamának befagyasztása “egyszerű kacsa”, erre semmiféle szándék nincsen.

A frankhiteleseknek egyébként egyáltalán nem jó hír, hogy a legutóbbi jelzések szerint inkább előbb érkezik az első svájci kamatemelés, mint utóbb. A svájci jegybank elnöke egy pénteki interjúban az árstabilitás megerősítéséért középtávon kamatemelést helyezett kilátásba – írja a Portfolio.hu.

Elemzők szerint, ha az Európai Központi Bank áprilisban emeli a rátát, Svájc is lépni fog. Miután a svájci monetáris tanács negyedévente ül össze a kamatszint megvitatására, a Reuters által megkérdezett szakértők júniusra jósolják a kamatemelést.

AJÁNLOTT LINK:

Még mindig nem tudni, hogyan mentik a frankhiteleseket (Világgazdaság)
Frankhitelesek: elkeserítő hír érkezett! (Portfolio.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik