Gazdaság

MSZP: semmi sem indokolja a gyógyszeráremelést

Az ellenzéki párt úgy véli, semmi, így a gyógyszerkassza helyzete sem indokolja a drágítást, ami elsősorban az idős embereket és a kismamákat sújtja.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján közölt ismertetés szerint áprilistól több mint száz gyógyszer állami támogatása csökken vagy szűnik meg. Hozzátette: a listán szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, vércukorcsökkentő gyógyszerek, csontritkulást és urológiai betegségeket kezelő készítmények éppúgy szerepelnek, mint kismamák által szedett gyógyszerek.

Az MSZP-s politikus beszélt arról is, hogy az idősek fogyasztói kosara – az átlagosnál nagyobb mértékben – 4,8 százalékkal drágult az első negyedévben, vagyis számukra különösen kedvezőtlen az áremelkedés. Hozzátette: mivel Szócska Miklós egészségügyi államtitkár előrevetítette, hogy a kormány idén mintegy 25 milliárd forintot akar kivonni a gyógyszerkasszából, így akár ezres nagyságrendű lehet a dráguló gyógyszerek száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik