Gazdaság

Mégis olcsóbb lehet néhány gyógyszer

Főként vérnyomáscsökkentő, urológiai és csontritkulást kezelő készítmények ára csökkenthet.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) árversenyt indított a több hatóanyagot tartalmazó kombinációs készítmények körében is; ennek hatására bizonyos készítmények olcsóbbá válhatnak a jövőben – közölte az OEP hétfőn az MTI-vel. A pénztár a Magyar Nemzet aznapi számában megjelent egyik cikkre reagált, amely szerint áprilistól több száz úgynevezett kombinációs készítmény – döntően vérnyomáscsökkentő – jelentősen drágul, mert az OEP mérsékli a tb-támogatásukat.

A pénztár közlése szerint a változás csaknem kétszáz terméket érint, amelyek közül 14 terméknek csökken a térítési díja, 22-nek pedig nem változik. A térítésidíj-változást 53 esetben a forgalmazó cég kompenzálta részlegesen árcsökkentéssel.

Nagy részük vérnyomáscsökkentő, de érinti a vércukorcsökkentő, az urológiai, a csontritkulást kezelő termékek egy részét is. Kiemelték, hogy a betegek gyógyszeres kezelését nem kell átállítani, mert a változásban érintett kombinált gyógyszer helyett rendelkezésre áll másik. Az eddigi egy gyógyszer helyett most majd kettőt kell szedni, de olcsóbban lehet hozzájutni – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik