Gazdaság

Matolcsy kitart a patrióta gazdaságpolitika mellett

A patrióta gazdaságpolitika gerincét a kis- és közepes vállalatok adják.

A következő évek gazdaság- és fejlesztéspolitikájának elemeit mutatta be vállalkozóknak Matolcsy György a Világgazdaság Patrióta gazdaságpolitika című konferenciáján. A kormány újra a harminc legversenyképesebb gazdaság közé kívánja juttatni a magyart – mondta a miniszter.

Szerinte a gazdaság gerincét a kis- és közepes vállalatok (kkv-k) adják, de ezeket sodorja el elsőként a vihar, ez történt 2002 után. A patrióta gazdaságpolitika kulcsa a stabilitás és növekedés, fontos ugyanis a kiszámíthatóság – tette hozzá a nemzetgazdasági tárca irányítója.

A miniszter közölte: néhány terület kezd kijönni a válságból, de a munkanélküliséget még nem sikerült hatástalanítani. Év végére számítanak 11 százalék alatti munkanélküliségre. Szerinte szembe kell nézni azzal, hogy addig nincs stabil pénzügyi helyzet, amíg nem nő a foglalkoztatás.

A nemzetközi versenyképességben vissza kell kapaszkodni az első 30 helyezett közé, ahol korábban is voltunk. A kormány fő célja az adósságállomány csökkentése. Az egyensúlyjavítás elsősorban a kiadási oldalt érinti.

Az Új Széchenyi Tervtől a gazdaságpolitika azt várja, hogy fordulatot hozzon a beruházások volumenében és hatékonyságában. Ez akkor képzelhető el, ha foglalkoztatást növelő és termelő befektetésekbe áramlik, ha a kkv-k felé irányul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik