Gazdaság

Kockázatok a növekedési kilátásokban

A Kopint-Tárki 2011-re 3 százalékos GPD-növekedést és 3,9 százalékos inflációt jósol.

A Kopint-Tárki szerint a gazdasági növekedés idei alakulásnak kockázati eleme, hogy még nincs megnyugtatóan lezárva az állami kiadáscsökkentési program. Az intézet 2011-ben 3 százalékkal bővülhet Magyarországon a GDP, de több kockázati tényező ronthatja a növekedési kilátásokat.

A Széll Kálmán Terv részleteinek hiánya miatt egyelőre nem ítélhető meg, hogy a programban vállalt intézkedések végrehajthatóak lesznek-e. E mellett a növekedés szinte minden elemét erős bizonytalanság övezi, közte a lakossági fogyasztás és a beruházások dinamikájának alakulását is.

Az intézet 2011-re 3,9 százalékos infláció és 11 százalékos munkanélküliségi ráta mellett azt prognosztizálja, hogy a nettó keresetek pedig 1,3 százalékkal növekedhetnek. A magánfogyasztás 1,8 százalékkal, az export 9, az import pedig 8,1 százalékkal növekedhet. A bruttó államadósság idén a GDP 75 százaléka lehet.

Palócz Éva vezérigazgató azt mondta, idén a háztartások jövedelme jelentősen nő a tavalyihoz képest, egyrészt az adóváltozások, másrészt az állami nyugdíjrendszerbe visszavezetettek számára kifizetendő reálhozam, és a béremelés hatása miatt. Azt nehéz megítélni, hogy ezt a többletjövedelmet mire használják a háztartások, de vélhetően nőhet a fogyasztás is.

A közösségi fogyasztás ugyanakkor tovább csökkenhet idén, a beruházásoknál viszont 2011-ben több évi csökken után némi növekedés jöhet. A beruházásoknál a vezérigazgató súlyos gondnak nevezte, hogy az állami beruházásokat nem tervezik hosszú távra, így a magángazdaság szereplői nehezen tudják követni őket.

A munkaerő-piacról szólva kiemelte: a munkanélküliségi ráta emelkedett, a közmunkaprogramok elindításával a közszférában vissza lehet állni a korábbi foglalkoztatási szerinte, a versenyszférában pedig csekély foglalkoztatási növekedés tapasztalható.

Bár pénzpiaci folyamatokat illetően az előrejelzéseket bizonytalanság jellemzi, a magyarországi pénzügyi folyamatok óvatos optimizmust jeleznek a befektetők részéről. Bíztató, hogy a külföldiek kezében lévő állampapír-állomány folyamatosan emelkedik, eléri a válság előtti szintet – emelte ki.

Az intézet 275 forint körüli euróárfolyamot és a hosszú lejáratra szóló kamatok jelenlegi 7 százalékos szintjének fennmaradását várja. Ha a gazdaságpolitikai nem követ el valami “súlyos melléfogást”, akkor pénzpiaci oldalról a növekedés megalapozott lehet – húzta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik