Belföld

Európai mércével zsúfoltan élünk

2005-ben a lakosság 9 százaléka nem rendelkezett öblítős WC-vel.

Egy nemrég napvilágot látott és nagy port kavart, 2009-es uniós statisztika szerint Magyarország lakosságának 55 százaléka túlzsúfolt lakásban él. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mért ráta 2005-ben mindössze 8 százalék volt. A különbséget a mérési szempontok közötti eltérés okozza – mondta a Helyi Témának a KSH munkatársa.

Salami Judit szerint a döbbenetet kiváltó kutatás, az úgynevezett SILC-adatgyűjtés alapján készült. Magyarországon a túlzsúfolt otthonokban élők aránya igen magas, amivel az európai „élvonalban” szerepelünk, mivel az uniós feltételek között szerepel, hogy külön szoba jár minden 18 éven felüli egyedülállónak, házaspár esetén a párnak. Sőt a 12 évnél idősebb fiú és lány gyermekeknek is. Egyedül az azonos nemű gyermekek maradhatnak egy szobában.

Magyarországon mások a mérési szempontok. Nálunk, ha két főnél több él egy szobában, akkor zsúfolt. A KSH hat éve elvégzett kutatása szerint ez az arány mindössze 8 százalék volt. Döbbenetet keltett az is, hogy a statisztika szerint Romániában és Bulgáriában feltűnően magas az öblítős WC és a fürdőkád vagy zuhanyzó nélküli háztartások aránya. Székely Gáborné, a KSH munkatársa a magyarországi helyzetről elmondta, méréseik szerint 2005-ben a lakosság 9 százaléka nem rendelkezett öblítős WC-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik