Gazdaság

Gémesi eladósodottságról, állami ellenőrzésről

Gödöllő polgármestere szerint folyamatos volt a "kivéreztetés".

A helyi önkormányzatoknak 2008-ig 550-600 milliárd forint hitelállományuk volt, most 1040 milliárd forintról beszélnek – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Önkormányzati Szövetség (MÖSZ) elnöke. Gémesi György szerint az eladósodottságot azok a hitelek okozták, amelyek az uniós fejlesztési források pályázati önrészéhez voltak szükségesek.

Mindenki el akarta kerülni, hogy a lehívható pénzek “bennragadjanak”, különösen arra tekintettel, hogy 2013 után már nem lesznek 10-15 százalékos önrészű uniós pályázatok. A 3200 település közül csak 300 tekinthető eladósodottnak, de ezek rendre a megyék, megyei jogú városok, a nagyobb települések, hiszen ezeknél vannak a legnagyobb feladatok, ellátási kötelezettségek – tette hozzá.

Gémesi szerint valóban ellenőrizni kell a hitelfelvételeket, “de nem lenne jó megoldás az, ha egy kormánynak alárendelt hivatal hozna politikai alapú döntéseket. Ezzel szemben a hitelfelvételi döntéseket megelőző szakmai véleményezést el tudná fogadni.” Ezt szerinte a számvevőszéknek kellene elkészítenie.

A Magyar Önkormányzati Szövetség elnöke az interjúban a MÖSZ elképzeléséről szólva azt nyilatkozta: módosítani kellene az önkormányzati törvényt úgy, hogy a személyes anyagi felelősség kiterjedjen a képviselőkre is, az ne csak a polgármestert és a jegyzőt terhelje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik