Belföld

Önkormányzati nem az iskolák államosítására

Gémesi György: állami kézben sem lesz olcsóbb a közoktatás.

Nem támogatja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), hogy a közoktatási intézmények teljes egészében állami fenntartásba kerüljenek – mondta a szervezet elnöke a közrádió reggeli műsorában. Gémesi György szerint az iskolák legjobb helye az önkormányzatoknál van, hiszen azok látják a legjobban a helyi szükségleteket.

Mindössze arra van szükség, hogy a települések megkapják a pénzt az intézmények megfelelő működtetéséhez. A MÖSZ elnöke azt mondta, attól nem lesz olcsóbb a közoktatás, ha állami kézbe kerül, hiszen az infrastruktúra fenntartása, az áram, a víz, a csatorna díja emelkedni fog. állami kézben nem kisebbek, inkább nagyobbak lesznek a költségek, mert a közvetlen kontroll – amely a működés hatékonyságát növelné – hiányozni fog – tette hozzá.

Szerinte a vármegyék kérdése inkább csak “terminus technikus”, a járások bevezetése azonban komoly változást jelenthet a közigazgatásban. A járások az államigazgatási feladatok ellátására szerveződnének, a kormányhivatalok kinyújtott karjai lennének kistérségi szinten, szétválnának az önkormányzati, államigazgatási feladatok. Ezzel az iránnyal Gémesi György egyetért, ha úgy hajtják végre, hogy a jelenlegi önkormányzati működést nem érinti, megfelelő felkészültségű szakemberek és infrastruktúra áll rendelkezésre a működéshez.

AJÁNLOTT LINK:

Gémesi: nem támogatjuk az iskolák állami felügyeletét (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik