Gazdaság

Fellegi: Paks biztonsága megkérdőjelezhetetlen

A kormány a jövőben sem csökkenti az atomenergia szerepét.

A Japánban történtek tanulságai már az üzemidő-hosszabbítási programban érvényre fognak jutni, a paksi atomerőmű haladéktalanul, önként aláveti magát az úgynevezett „stressztesztnek”. Ezt paksi látogatásán mondta a nemzeti fejlesztési miniszter, aki szerint az atomerőmű biztonsága megkérdőjelezhetetlen.

Fellegi Tamást az atomerőmű és a Magyar Villamos Művek vezetői tájékoztatták az eddigi megtett biztonsági fejlesztésekről. Az energiaügyeket felügyelő nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: Magyarországon nincs veszély, semmi olyan fejleményt nem lát, ami különösebb aggodalomra adna okot a Japán események miatt.

A miniszter közölte: nem lát arra okot, amely megváltoztatná az atomenergia szerepéről vallott elképzeléseket. Annak a következő évtizedekben ugyanakkora szerepet szán a kormány, mint most. Azaz a hazai termelésben 40 százalékot, a fogyasztásban annál valamivel kevesebbet. Emlékeztetett arra, hogy Pakson hosszabb ideje tart a felkészülés az üzemidő-hosszabbításra.

A hatóságnak a Japán események tapasztalatai tükrében a követelményeket át kell tekintenie, és amennyiben szükséges, azokat módosítania kell, a paksi atomerőműnek pedig a programban foglaltaknak eleget kell tennie. A programnak tovább kell folytatódnia, semmi okot nem látunk rá, hogy ne folytatódjon – fogalmazott a miniszter.

Korábban a Greenpeace jelezte, nem bízik az uniós atomerőművek stressztesztjében. A zöldek szerint a Paksi Atomerőműből hiányoznak fontos berendezések, sebezhető terrortámadások esetén, komoly sérüléskor nő a sugárzó anyagok kikerülési veszélye, az élettartam-hosszabbítás kockázatos, és tektonikailag a közepesen aktív–aktív zónában fekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik