Belföld

Paks kibírta volna a japán földrengést

Amikor a paksi atomerőmű megépült, még nem volt kötelező az erőművek földrengés-méretezése, de Csernobil rávilágított a veszélyre.

A fukusimai erős földrengést a paksi atomerőmű nagyobb károk nélkül átvészelné, mert éppen ilyen nagyságú hatásra lett megerősítve – írja a Bama. A lapnak nyilatkozó egykori tesztelési munkákat irányító pécsi cégvezető elmondta: robbantásokkal mintegy 2-es erősségű földrengést hoztak létre húsz évvel ezelőtt az erőmű környezetében, és a modellezés tökéletesen megmutatta, hogy miként viselkednének nagyobb földmozgások esetén az építmény kritikus részei.

Dr. Szűcs István geofizikus szerint azért volt szükség erre az utólagos földrengésvédelemre, mert amikor a paksi atomerőmű a nyolcvanas években megépült, még nem volt kötelező az erőművek földrengés-méretezése. A csernobili katasztrófa azonban rávilágított a veszélyre. A megerősítés pedig abból állt, hogy az épületeket merevebbé, magasabb frekvenciájúvá tették. A baj ugyanis akkor van, ha a földrengés alacsony rezgése az épület frekvenciájával rezonanciába kerül, s bekövetkezik az „egyszerre lépnek a hídon” jelenség.

A szakember kifejtette, a földrengés Japánban az epicentrumban ugyan 9-es fokozatú volt, de a kártételére sokkal jellemzőbb a felszíni. Fukusimánál az intenzitás a külszíni elmozdulásokban olyan gyorsulást ért csak el, amilyenre a paksi atomerőmű meg lett erősítve. A gondot Japánban sem a földrengés, hanem a cunami okozta, mert a földmozgás tízméteres hullámokat keltett, az erőmű tervezői viszont maximum 4 méteres szökőárral számoltak.

AJÁNLOTT LINK:

Paks kibírta volna a japán földrengést (Bama.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik