Belföld

Megkérdőjelezik a magyar atomerőmű jövőjét

Az LMP azt követeli, hogy a paksi atomerőmű jövőjével kapcsolatos döntéseket függesszék fel.

A fukusimai katasztrófával új időszámítás kezdődött. Bebizonyosodott, hogy az atomerőművekkel kapcsolatos kockázatokat alulbecsülték, így az ebből származtatott biztonsági követelmények elégtelenek a katasztrófa elhárításához – áll az LMP közleményében.

Az ellenzéki párt szerint a nukleáris biztonságról vallott nézeteinket át kell értékelnünk, hiszen Japánban nyilvánvalóvá vált, hogy minden előzetes számítás ellenére felkészületlenek voltunk. Három hete még azokat a reaktorokat is biztonságosnak hittük, amelyeket ma – miután részlegesen leolvadtak és kiégtek – életük és egészségük kockáztatásával próbálnak meg lehűteni hősies helyi rendőrök, katonák és tűzoltók.

Ez alapjaiban kérdőjelezte és cáfolta meg, hogy a jelenlegi atomerőművek kockázatainak felmérése és a szükséges biztonsági paraméterek meghatározása reális lett volna. Az LMP ezért azt követeli, hogy minden, a paksi atomerőmű jövőjével kapcsolatos döntést függesszenek fel addig, amíg a stressz-teszteket és az újonnan szükségesnek talált biztonsági vizsgálatokat el nem végezték. Hogy ezek mire terjedjenek ki, arról kezdődjön nyilvános szakmai konzultáció, a vizsgálatokat pedig független külföldi szakértők részvételével folytassák le – fogalmaznak a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik