Gazdaság

A többségnek tetszik a kormányprogram

Nézőpont Intézet: a többség szerint előnyös a Széll Kálmán Terv.

A Széll Kálmán Terv a nagy többség szerint előnyös lesz az országnak – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, Heti Válasznak készített közvélemény-kutatásából. A strukturális átalakítás kiemelt támogatottságot élvez a legfiatalabbak és a legidősebbek, a diplomások és a megyei jogú városban élők között.

A tervből kiragadott főbb elemekkel is egyetért az emberek többsége. A magyarok 81 százaléka szerint a kormánynak szabályoznia kell a rezsiköltségek emelkedését. A bankadó bevezetésének negatív hozadékai nem érezhetők a lakosság körében, hiszen a megkérdezettek mindössze 13 százaléka nem ért egyet az adó megtartásával – szerepel a felmérésben.

A magyarok 57 százaléka gondolja úgy, hogy az emberek sokszor akkor is orvoshoz mennek, ha nem kell. 68 százalék szerint a magyarok indokolatlanul sok gyógyszert fogyasztanak. A korkedvezményes nyugdíjazás jelenlegi rendszerét a válaszadók 42 százaléka tartja támogathatónak, míg 54 százaléka az egységes korhatár bevezetését helyesli.

Orbán Viktor megítélése valamelyest romlott az előző hónaphoz viszonyítva, de még így is őt tartják a legalkalmasabb politikusnak. A tíz legismertebb politikust tartalmazó listán nőtt Pintér Sándor, Semjén Zsolt és Kövér László indexe, és javulás tapasztalható Schiffer András és Vona Gábor esetében is. A politikusi rangsor két sereghajtója, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc ebben a hónapban sem tudták csökkenteni jelentős lemaradásukat.

A Nézőpontnál lassan fél éve nem változik érdemben a nagyobb pártok támogatottsága, október óta csak a Lehet Más a Politika tudta valamelyest növelni népszerűségét. A kormánypártokkal az összes megkérdezett 48 százaléka, az MSZP-vel 12 százaléka, a Jobbikkal és az LMP-vel pedig 7 és 6 százaléka szimpatizál.

Most vasárnap a Fidesz 57 százaléknyi potenciális szavazóra számíthatna, míg a szocialisták 20 százalékra, a Jobbik 13, a Lehet Más a Politika pedig 9 százalékra – szerepel a Nézőpont Intézet
felmérésében.

AJÁNLOTT LINK:

A reformterv fogadtatása (Nézőpont Intézet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik