Gazdaság

A Fidesz felére csökkentené a táppénz összegét

A táppénz napi maximuma az idei 10 040 forintról 5020 forintra csökkenne.

Felére csökkentené a táppénz napi összegének lehetséges maximumát az a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelyet az államháztartási törvényhez nyújtott be a fideszes Dancsó József. A táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatná meg az eddigi 400 százalék helyett.

A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része lenne a naponkénti felső határ. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2011-es tájékoztatója szerint, 400%-kal és a 2011-ben érvényes 78 ezer forintos minimálbérrel számítva a táppénz összegének napi maximuma 10 040 forint, ha a törvénymódosítást elfogadja a Parlament, az összeg éppen megfeleződik, azaz 5020 forint lenne.

Dancsó József azt is kezdeményezi, hogy veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz járjon, ne a munkáltató által finanszírozott betegszabadság. Mindkét rendelkezést az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kellene alkalmazni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője a Hírszerzőnek korábban azt mondta, hogy a évek óta csökken a betegséggel keresőképtelen állományban lévők száma, és a táppénzen töltött napok száma. A keresőképtelen állományban töltött átlagos idő 2001-ben 26 nap volt, 2009-ben 17 napra csökkent. Csete Beáta szerinte tömeges csalásokról nem lehet beszélni, mivel elenyésző azon esetek száma, amelyeknél a táppénzes periódus indokolatlan volt.

AJÁNLOTT LINK:

Megszorítás: a betegeken spórolna a kormány – nem fog menni? (Hírszerző)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik