Gazdaság

Magyarország nem csatlakozik az európaktumhoz

Orbán Viktor szerint nem szabad lemondani a független adópolitikáról.

Magyarország egyelőre nem csatlakozik az euróövezet versenyképességi paktumához – közölte Orbán Viktor. A kormányfő a döntést azzal indokolta, hogy a kormány a következő időszakban is fenntartja az adófüggetlenséget. A miniszterelnök azt mondta, hogy a magyar parlamenti pártok képviselőivel egyeztetve teljes nemzeti egység alakult ki arról, hogy Magyarország ne mondjon le a független adópolitikáról.

A magyar külügyminiszter néhány napja azt mondta, legfeljebb öt olyan euróövezeten kívüli uniós tagállam lesz, amely nem csatlakozik a paktumhoz. Martonyi János akkor közölte, Magyarország sem döntött még az ügyben, noha egyetért a közös európai valuta stabilitását célzó euróövezeti megállapodással.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap már jelezte, hogy Magyarországnak nem áll érdekében csatlakozni az Európai Unió Stabilitási Paktumához. A tárca közleménye szerint a kormány “teljes mértékben egyetért” a paktum céljaival, de a társasági adórendszer harmonizációja nem áll Magyarország érdekében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik