Gazdaság

Magasan áll az adósságnyomás-mérő

2011. március 21-én a magyar államadósság összege a GDP 81,18 százalékának felelt meg.

Államadósság-mérő oldalt indított a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az úgynevezett adósságnyomás-mérő a magyar államadósság GDP-hez mért mindenkori arányát mutatja. A rendszeresen frissített mutató szerint ma Magyarország adóssága a bruttó hazai termék (GDP) 81,18 százaláka.

Az „adósságnyomás-mérő” az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján frissül. A mostani szám azt jelzi, hogy az adósság jelenleg meghaladja a magyar gazdaság által egy év alatt előállított összes termék, szolgáltatás értékének négyötödét.

“A nemzeti ügyek kormánya egyik legfontosabb feladatának az elmúlt nyolc év alatt tetemesen megnövekedett államadósság csökkentését tekinti. A kormány szándéka, hogy a GDP-arányos államadósság jelenlegi 81,18 százalékos szintjét a következő években 70 százalék alá csökkentse. A lecsökkentett államadóssággal Magyarország visszanyeri gazdasági szabadságát” – tudatta a szaktárca.

Az államadósság szempontjából a hét legfontosabb eseménye a devizakötvény-kibocsátás lesz – írja a Portfolio.hu az UniCredit elemzőinek anyaga alapján. A szakértők megemlítik, hogy a magyar állam 4 milliárd eurós bruttó külső finanszírozási igénnyel rendelkezik, és a jegybanknál 2,8 milliárd euró értékű devizabetéte van.

A közgazdászok úgy vélik, egy sikeres magyarországi eurókötvény-kibocsátás lendületet adhat a magyar piacoknak is. Mint ismert, Magyarország idén 4 milliárd eurónyi devizaalapú kibocsátást tervez.

AJÁNLOTT LINK:

Elindult a Nemzetgazdasági Minisztérium „adósságnyomás-mérője” (Kormányzati portál)
Már a héten piacra dobjuk a devizakötvényeket? (Portfolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik