Gazdaság

Járai: már csak hárman vannak

A Költségvetési Tanács elnöke szerint három politikai kinevezett még maradt az MNB-nél.

A monetáris tanács új tagjai nem politikai kinevezettek, most már csak az van hátra, hogy a jegybankelnök és a két alelnök se legyen az – mondta Járai Zsigmond. Az első Orbán-kormány volt pénzügyminisztere, aki a kormányváltás után lett az MNB felügyelő bizottsági elnöke, majd nemrég a Költségvetési Tanács elnöke egy szakmai fórumon úgy vélte, majdnem minden nemzeti bank a likviditást növelő lépéseket tett az elmúlt években. Járai Zsigmond azt reméli, hogy a jegybank monetáris tanácsának új tagjai ezt az irányt fogják követni.

Mint mondta: alapvetően jó úton halad a magyar gazdaság, de vannak buktatók. A Portfolio.hu biztosítási konferenciáján a közgazdász a legnagyobb kérdésnek azt nevezte, hogy lehet-e úgy dinamizálni a gazdaságot, hogy eközben egyensúlyjavító lépéseket tesz a kormány. Mint mondta, az előreláthatóság és a kiszámíthatóság csökkent, holott ez lenne az egyik legfontosabb érték, hiszen a magyar gazdaságot vonzóvá kell tenni a befektetők számára.

A Költségvetési Tanács elnöke örül annal, hogy az új Alkotmányba bekerülnek a költségvetésre, az államháztartásra vonatkozó szabályok. Mint mondta, jelenleg nincs jobb megoldás annál, mint azt előírni, hogy a GDP 50 százalékára kell csökkenteni az államadósságot.

AJÁNLOTT LINK:

Járai: három politikai kinevezett még maradt az MNB-nél (Portolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik