Gazdaság

Járai emberei kerülnek a monetáris tanácsba

Simor András egyelőre nem kerül kisebbségbe a kamatdöntéseknél.

Csak két tagot, Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet jelöl a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába a parlament gazdasági bizottsága – írja a Népszabadság, illetve az origo. Az információit külön-külön megerősítette Rogán Antal bizottsági elnök, és Volner János alelnök.

A fideszes politikus a Népszabadságnak azt mondta: azért jelölnek csak két tagot, mert a látszatát is elkerülnék annak, hogy bárki nyomást akar gyakorolni a monetáris tanács munkájára. Mindkét jelölt korábban dolgozott az MNB-ben.

“Teljes értetlenséggel” fogadta a két jelöltet Józsa István. A gazdasági bizottság MSZP-s alelnöke azt mondta, teljesen felesleges volt a kormány kezdeményezésére módosítani a jegybanktörvényt, a monetáristanács-tagok jelölési formáját – írja az Origo.

Az internetes lap emlékeztet rá, hogy Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc is rendelkezik jegybanki tapasztalattal, mindketten akkor kerültek oda, amikor azt Járai Zsigmond – az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, ma az MNB felügyelőbizottságának vezetője – irányította.

Ha ma a bizottsági tagoknak kiküldött forgatókönyv valósul meg, holnaptól a monetáris tanács a három belső tag (Simor András jegybankelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök) mellett két, a kormánytöbbség által jelölt személlyel bővül. A kamatról az új testület március 28-án dönt.

A nemzetgazdasági tárca az elmúlt három kamatemelés után mindig jelezte nemtetszését, jelezve, hogy a kabinet a kamat mérséklését tartja követendőnek. Egy erőltetett csökkentés viszont elemzők szerint megrengetheti a forint árfolyamát – emlékeztet a Népszabadság.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újra tűz alatt a jegybank? (Népszabadság)
Járai egykori MNB-s munkatársaival töltik fel a monetáris tanácsot (Origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik