Gazdaság

Járai az alkotmányozás utáni életről

A befektetői bizalom helyreállításától függ a hitelkamat.

Az alkotmányozás után a befektetői bizalom helyreállítása lesz a kormány feladata, mivel ettől függ a hitelek kamata. Ezt Járai Zsigmond az MNB felügyelőbizottságának elnöke mondta a portfolio.hu szakportál biztosítási konferenciáján. Járai kiemelte: a jegybanknak monetáris politikát kell váltania, mivel a likviditás szűkítő eddigi politika hozzájárult a válság mélyítéséhez, a Monetáris Tanács – nem politikai kinevezett – új tagjai várhatóan ezt az utat követik majd.

Járai Zsigmond előadásában a makrogazdasági problémákat emelte ki. A kormány a rendkívüli intézkedésekkel – köztük a pénzügyi szektor különadójával – az egyensúlyt javította, ezzel együtt viszont csökkent az előre láthatóság és a kiszámíthatóság. A magyar gazdaság 2-3 százalékos növekedési pályán áll – vélte Járai Zsigmond. Ebből elvileg lehet 4-5 százalékos növekedés is, de ehhez a befektetői bizalom helyreállítása szükséges.

A Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke szerint a szektor helyzetét a nemzetközi környezet, a magyar GDP növekedése, az infláció, illetve a munkanélküliség határozza meg. Kisbenedek Péter a magánnyugdíjpénztárak államosítását a költségvetés átmeneti szanálásának nevezte, amely azonban az elöregedés miatti nyugdíjproblémát nem oldja meg. A biztosítók a kiegészítő nyugdíjbiztosításban, illetve a szintén kiegészítő egészségbiztosításban vállalhatnak szerepet. Az államnak is támogatnia kellene azonban az öngondoskodást – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik