Gazdaság

Londonban nem számítanak pénzügypolitikai fordulatra

Felzárkózó piaci elemzők szerint nem változik a kamatpolitika.

Felzárkózó piaci elemzők szerint a két új monetáris tanácsi tagjának kijelölése után sem valószínű fordulat az MNB kamatpolitikájában. A JP Morgan szakértői szerint a “Fidesz óvatos a konszolidációs csomag és a monetáris tanácsi változtatások piaci reakciójával kapcsolatban”, ezért jelölt most két olyan személyt, akik valószínűleg nem váltanak ki negatív piaci reakciót.

Londonban úgy látják, hogy a monetáris tanácsi tagok kinevezésének módosítása “megkérdőjelezi a testület döntéshozatalának függetlenségét”, ám meg kell várni a két további jelölt megnevezését ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni a pénzügypolitikai kihatásokról.

A JP Morga szakértői “megalapozatlannak” nevezték az aggodalmakat, hogy az új monetáris tanácsi tagok belépése “azonnali” kamatcsökkentést fog eredményezni. Meghallgatásán a két jelölt egyébként egyaránt szakmai függetlenségét hangoztatta.

Bártfai-Mager Andrea közölte: “a függetlenség számomra érték”. Hangoztatta azt is, hogy az MNB 2005-2007 között valamennyi pénzügyi stabilitási jelentésében felhívta a figyelmet a devizahitelezés kockázataira.

Gerhardt Ferenc is szakmai függetlenségét jelezte. A monetáris tanács tagjelöltje utalt rá, hogy a jegybanktörvény első helyen a forint értékállandóságának megőrzését jelöli meg, második helyen pedig a kormány gazdaságpolitikájának támogatását, amely az ország javát is szolgálja.

A jelöltekre javaslatot tevő Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök bejelentette: indítványozza, hogy a parlament a jelöltekről szóló délutáni szavazáskor március 21-i hatállyal válassza meg az új tanácstagokat, hogy legyen idő az összeférhetetlenségek megszüntetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik