Gazdaság

Cinkotai a héja, Kocziszky a galamb londoni elemzők szerint

Nem várható "radikális" fordulat az MNB monetáris politikájában - vélik a szakemberek.

Hitelesnek nevezték a magyar jegybank Monetáris Tanácsának két újabb tagjelöltjét hétfői kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a pénzügy-politikai testület kiegészülése után sem várható “radikális” fordulat az MNB monetáris politikájában.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó térségi szakelemzői Cinkotai János és Kocziszky György hétfői parlamenti meghallgatása után azt mondták, hogy “mindkét jelölt hiteles”. A JP Morgan szakértői szerint a jelölések “tovább enyhíthetik azokat az aggályokat, hogy az új kinevezettek politikailag motiváltak lesznek, és megbízatásuk kamatcsökkentésre szól”.

A ház elemzői hétfői kommentárjukban úgy vélekedetek, hogy a jelöltek háttere és a parlamenti meghallgatáson tett nyilatkozataik alapján Cinkotai János a monetáris testület “héjább” – vagyis pénzügy-politikai szigorra hajló – táborához csatlakozhat, Kocziszky György ugyanakkor “inkább galamb benyomását kelti”.

A JP Morgan londoni szakértői szerint ez lehetővé teszi, hogy a Monetáris Tanácson belüli korábbi egyensúly a “héják” és a “galambok” között jórészt fennmaradjon.

A cég mindezek alapján fenntartja azt az előrejelzését, hogy a pénzügy-politikai testület összetételének változása nem módosítja a magyar monetáris politika pályáját. A JP Morgan elemzői közölték, hogy a következő hónapokra a jelenlegi, 6 százalékos MNB-alapkamat változatlanul tartását várják.

Az RBC Capital Markets befektetési társaság londoni felzárkózó piaci elemzői hétfői kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy a két új jelölés “várakozásaink ellenére nem negatív”. Hozzátették ugyanakkor: véleményük szerint a magyarországi költségvetési kockázatok nem tükröződnek a jelenlegi piaci árazásokban. E kockázatok közé sorolták az idei év eleji államháztartási hiányszámokat, és azt is, hogy az EU eljárást kezdett a távközlési szektorra kirótt válságadó ügyében.

Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi kockázatelemző csoport londoni szakértői közölték: várakozásuk szerint az MNB pénzügypolitikája enyhébbé válik ugyan, “de nem radikális mértékben”. A ház “mérsékelten galamb” alapállásúnak minősítette a két új tagjelöltet.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó piaci szakértői hétfői kommentárjukban azt emelték ki, hogy a négy új monetáris tag közül háromnak vannak jegybanki tapasztalatai, és ez a GS szerint arra vall, hogy az új tagoknak a korábban gondoltnál nagyobb pénzügypolitikai ismereteik vannak.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint “ez pozitív hír”. A ház szakértői azzal számolnak, hogy az új összetételű Monetáris Tanács enyhébb alapállású lesz, és ha a kondíciók lehetővé teszik, inkább hajlik majd a pénzügypolitikai enyhítésre, mint elődje.

A GS felzárkózó piaci szakértői ugyanakkor közölték: nem számolnak azzal, hogy az új pénzügypolitikai testület olyan radikális lépéseket kockáztatna meg, amelyek gyengítenék a forintot, mivel “ennek politikai árát a kormány fizetné meg … és romlanának az inflációs kilátások is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik