Gazdaság

Pénzügykutató: idén 2,3 százalékkal nő a GDP

Idén 4 százalékos infláció mellett 2,3 százalékkal nő a bruttó hazai termék.

Az idei GDP-re 2,0-2,5 sávot jósolt a gazdaságkutató, ezen belül a legvalószínűbb a 2,3 százalék – mondta Petschnig Mária Zita, a cég főmunkatársa. A kormány 3 százalékos GDP-növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol az idén. A háztartások fogyasztása 2011-ben 1,5 százalékkal nő, a reálkeresetek 0,3 százalékkal csökkennek, a beruházások 2,5 százalékkal bővülnek.

Petschnig Mária Zita elmondta: a foglalkoztatás idén egy százalékkal bővülhet, ez 30 ezer új munkahelyet jelent. Az intézet előrejelzése szerint a tavalyi 11,2 százalékról 2011-ben az átlagos munkanélküliségi ráta 10,7 százalékra csökken.

Az új konjunktúra jelentésben a Pénzügykutató erre az évre 2,9 százalékos GDP arányos eredményszemléletű (ESA’95) államháztartási hiánnyal számol. Ez megegyezik a kormány célkitűzésével.

Az év végére az alapkamat 5,75 százalékra csökken. A Pénzügykutató prognózisa szerint a monetáris politika nem fog olyan mértékben fellazulni, hogy abból a forint jelentősebb gyengülése és/vagy a kamatfelárak újbóli meglódulása következzen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik