Gazdaság

Jóslat a sokkoló élelmiszerárakról

A földművelésügyi miniszter cáfolja a 400 forintos kenyérárat.

Továbbra sem várható, hogy enyhülne a hazai inflációt érő élelmiszerár-sokkok sorozata: a tavaly nyáron megindult folyamat idén júniusig szinte biztosan kitart – írja a Napi Gazdaság Online. Mináry Borbála, a KSH szakértője szerint a 2007/2008-as év alapján (akkor szintén világméretű drágulás volt, ami párosult a hazai mezőgazdaság rosszabb eredményeivel) májusban jelentős drágulásra kell számítani, főleg a primőrök megjelenése miatt.

A KSH szakértője arra is figyelmeztetett, hogy az üzemanyagok drágulása a szállítási költségeken keresztül befolyásolhatja az élelmiszerek árait, ráadásul fontos tényezőként jelentkezhet a kiskereskedelmi szektorra kivetett válságadó. A januári inflációs számok alapján úgy tűnik, hogy nem hárították át a terhet a fogyasztókra, ám ez az egyhavi adat nem elég ennek a megítélésére.

A gabonaárakról nehéz pontosat mondani, hiszen a termelők egyénileg szabják meg azt, ám az tény, hogy rekordmagasságokban járnak az árak – mondta Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Eddig is több hullámban drágult a búza, a liszt és a takarmány, és most február végén, március elején egy újabb emelés várható. A januári búza- és a kukoricadrágulás biztos, hogy megjelenik a liszt árában, a takarmányárak pedig szintén emelés előtt állnak – itt a mérték attól függ, hogy ki mikor vásárolt gabonát – érvelt a szakértő.

A vidékfejlesztési tárca vezetője szerint ugyanakkor alaptalanok azok a felvetések, miszerint 1 kiló kenyér akár 400 forintba is kerülhet, hiszen van elegendő étkezési gabona. Jelenleg a kenyér átlagos ára 210-240 forint között mozog kilónként. Fazekas Sándor jelezte ugyanakkor, hogy az állam nem kíván beavatkozni a piaci folyamatokba, mivel az csak a spekulációt erősítené. Ugyanilyen indokkal nem avatkozik be az állam a takarmánypiaci folyamatokba sem. A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy tavasszal amúgy is mérséklődnek ezek az árak.

AJÁNLOTT LINK:

Sokkoló prognózis: megállíthatatlan az élelmiszer-drágulás Magyarországon (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik