Gazdaság

Az elemzők szerint marad az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően alakult az infláció.

A vártnak megfelelő, a konszenzusnál kissé alacsonyabb februári inflációs adat az MTI által megkérdezett makroelemzők szerint nem ad okot a jegybanki alapkamat emelésére. Ugyanakkor a kockázatok miatt annak mérséklése sem várható, így a monetáris tanács következő kamatdöntő ülésén várhatóan a tartásra voksol a tagok többsége.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma tette közzé, hogy a fogyasztói árak februárban 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. Az elemzők 4,2 százalékos éves inflációt vártak februárra.

Az Erste Bank elemzője a szolgáltatások átlag alatti drágulását emelte ki. A háztartási energia és az élelmiszerárak a várakozásoknak megfelelően, átlag felett emelkedtek. A vártnál alacsonyabb infláció főleg a szolgáltatások átlag alatti növekedésének köszönhető. Árokszállási Zoltán közölte, a kockázatok továbbra sem tűntek el, a dráguló üzemanyagok a márciusi inflációs indexben már erőteljesebben látszanak majd.

A TakarékBank elemzője felhívta a figyelmet, hogy az éves maginfláció alacsony, 1,9 százalék, a havi 0,1 százalék volt. A korábban közölt kiskereskedelmi adatok is azt mutatják, hogy belső nyomás híján az inflációt kizárólag a külső ársokkok alakítják – tette hozzá. Suppan Gergely arra számít, hogy bár a márciusi adatban már megjelenik az üzemanyagárak erőteljesebb növekedése, a magasabb bázis miatt az infláció nem gyorsul, 4,2 százalék lesz és ezen a szinten marad egy-két hónapig. Az év közepétől pedig csökkenhet az index, elsősorban a magas bázis miatt, az élelmiszerek ugyanis tavaly az év közepén kezdtek meredeken drágulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik