Gazdaság

Rogán: Simor kitöltheti mandátumát

A fideszes politikus szerint az MNB-elnöknek meg kell neveznie, ki fenyegette meg.

Rogán Antal szerint a jegybankelnök kitöltheti (2013-ig szóló) mandátumát. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a TV2 reggeli műsorában azt mondta: az első Orbán-kormányt is többször vádolták azzal, hogy el akarja mozdítani Surányi Györgyöt az MNB éléről. Ő azonban kitöltötte a mandátumát, és “azt gondolom Simorral is ez a helyzet” – tette hozzá.

Rogán Antalt nagyon meglepte, hogy Simor Andrást egy magasrangú kormánytisztviselő megfenyegette. Mint mondta: az MNB elnökének nyilvánosságra kell hoznia, hogy kiről beszélt, ellenkező esetben az állítás hiteltelen vádaskodás marad. “Úgyis, mint a gazdasági bizottság elnöke, aki bizonyos értelemben felügyeli is a jegybank tevékenyégét azt várom el a jegybank elnökétől, hogy hozza nyilvánosságra kiről beszélt” – tette hozzá.

A Népszabadság egyébként megbízható forrásokra hivatkozva azt írta, hogy már nincs Simor-kérdés a kormányban. A lap szerint a választások után Orbán Viktornak presztízskérdés volt a jegybankelnök eltávolítása, de az ezelőtt tornyosuló akadályok (az Európai Központi Bank és az EU ellenállása) és az égető fiskális problémák marginálissá tették a jegybankelnök személye körüli vitákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik