Gazdaság

Kína olcsó lakásokkal segítené a szegényeket

Kína 2011-ben csaknem 200 milliárd dollárt költ majd alacsony költségvetésű lakóházak megépítésére- jelentette be szerdán a pekingi kormányhivatal.

Peking döntésével azon elkötelezettségének akar nyomatékot adni, hogy a gazdasági növekedésből származó bevétel egy részét a szegénység csökkentésére fordítja. A kommunista vezetés elhatározta ugyanis, hogy csökkenteni fogja a szegények és gazdagok közötti különbséget, a gazdálkodók és gyáripari munkások nemzetét pedig fogyasztói társadalommá alakítja – tudta meg az Associated Press.

Peking 36 millió „olcsó ház” megépítését tervezi az elkövetkezendő 5 évben azzal a céllal, hogy javítsa a városban élő közép-, és alacsony jövedelemmel rendelkező családok lakhatási helyzetét– jelentette be a kínai helyettes lakásügyi miniszter szerdán. Kormányzati jelentések szerint a pekingi újépítésű ingatlanok ára 6,87 százalékkal, a sanghaji ingatlanárak pedig 1,5 százalékkal emelkedtek januárban egy évvel ezelőttihez képest. A hatóságok javarészt a spekulánsokat tették felelőssé, Peking éppen ezért a bérleti díjak szigorítását, illetve a bérlők jogait rögzítő ingatlantörvény kidolgozását tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik