Belföld

Több mint egymillióan élnek lakhatási szegénységben

Sokak otthonából a víz, a gáz vagy az áram is hiányzik.

Több mint 1,2 millió ember él olyan otthonban, ahol nincs víz, vagy áram, vagy gáz, vagy vízöblítésű WC, esetleg csatorna – mondta Sümeghy György, a Habitat for Humanity magyarországi igazgatója. Hozzátette: a lakhatási szegénységet másféle módon is számon tartják, például 1,3 millió ember él túlzsúfolt lakásban, tehát 1-2 szobában akár heten-nyolcan. Legalább 100 ezer olyan fiatal pár van, akinek a családi körülményei miatt reménye sincs egy tisztességes otthonra, 200 ezer idős ember minden hónapban retteg, hogy ki tudja-e fizetni a számláit, és 100 ezer azoknak a száma, akire bármikor kilakoltatás vár – mondta.

A jótékonysági szervezet – amely az utóbbi 15 évben már csaknem 700 család lakhatási problémáján segített – október első hetében Szegeden, Pécsen és csütörtökön Budapesten utcai akciókkal hívta fel a figyelmet ezekre a komoly problémákra.

Csütörtökön a fővárosi parkokban, bevásárlóközpontoknál foglalt táblákat helyeztek padokra, felhívva ezzel a figyelmet azokra, akiknek kilakoltatás után már csak ez a fekhely marad. Ezen kívül az alapítvány aktivistái embereket állítottak meg az utcán, akiktől azt kérdezték, ők hogyan segítenének a lakhatási szegénységben élőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik