Nagyvilág

Sarkozy több pénzt ígér a legszegényebb államoknak

A francia államfő a legszegényebb országok fokozottabb anyagi támogatása mellett szállt síkra az ENSZ ma kezdődő csúcstalálkozóján.

Nicolas Sarkozy 20 százalékkal növelné a legszegényebb államok megsegítését célzó juttatásokat az elkövetkezendő 3 évben, és arra kérte a többi fejlett államot hogy csatlakozzanak -Franciaország felajánlásához-értesült az Associate Press hírügynökség. A francia elnök az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) ma kezdődő négy napos szegénység elleni csúcstalálkozóján beszélt elképzeléseiről.

A világszervezet tíz évvel ezelőtt tett Milleniumi Feljelesztési Célok elnevezésű terveivel kapcsolatban Sarkozy elnök úgy fogalmazott: célkitűzéseiket jelentősen visszavetette a globális pénzügyi válság, de óvott attól, hogy a nemzetközi közösség- régi rossz szokások rabjaként- mellékesként kezelje a szegénység kérdését.

A francia elnök a közgyűlésen felvetette azt is, hogy az ENSZ tagállamai létrehozhatnának egy kisebb nemzetközi adót, amely a nemzetközi szegénység enyhítését segítené elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik