Gazdaság

Füstölgések a dohánytilalom miatt

Állások ezrei kerülhetnek veszélybe.

A füstölést tovább szigorító jogszabálynak a nem dohányzók örülnek, akik azonban a dohányból élnek, már korántsem ilyen lelkesek – adta hírül a közrádió Hajnal-táj című műsora. Magyarországon 25 ezer embernek ad közvetelenül vagy közvetetten munkát a dohányipar, ők attól félnek, elveszítik megélhetési lehetőségüket.

A dohánytermelők amiatt aggódnak, nem lesz szükség az árujukra. Szakmai szervezetük elnöke szerint azon térségekben, ahol a dohánytermelés eddig hangsúlyos volt munkaerő-csökkenés várható, ami komoly társadalmi feszültségekhez vezethet. Itthon az EU-kvóta alapján 5855 hektáron termelnek dohányt, ennek háromnegyedét Szabolcsban, ahol amúgy is nagy a munkanélküliség.

A vendéglátósok pedig azt mondják, jelentősen visszaeshet a forgalmuk, és akár a rolót is lehúzhatják, ha kitiltják a dohányosokat. A műsorban megszólaló vendégek szerint az aggodalom nem alaptalan. A parlament hamarosan dönt arról a törvényről, amely megtiltaná az éttermekben és egyéb vendéglátóipari létesítményekben a dohányzást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik