Belföld

Nőnapi politikai vita a népességfogyás megállításáról

A kezdeményezést a Jobbik nyújtotta be, de kormánypárti politikusok is támogatták.

“A magyar népességfogyás megállításának sürgető szükségességéről” tart vitanapot a Parlament a jobbikos Z. Kárpát Dániel előterjesztésére. Ehhez a képviselők egyötödének aláírása kellett. A kezdeményezést 80 képviselő írta alá, 42-en a Jobbik, 38-an a Fidesz és a KDNP frakcióból.

A javaslat indoklása szerint a magyar lakosság száma 2010-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján tízmillió alá esett, és jelenleg a népességfogyás mérhető gazdasági kiesést okoz az uniós összevetésben is bőkezűnek tekinthető családtámogatás dacára.

A közvélemény-kutatások szerint ma húsz magyar fiatal 24 gyermeket tervez, de ebből végül a statisztikák szerint csak 13 születik meg. A szakemberek ezért sürgetnek olyan szociálpolitikai intézkedéseket, amelyek elősegítik, hogy a tervezett gyermekek megszülethessenek.

A parlament az ötórás politikai vita után a nem dohányzók védelméről szóló javaslathoz benyújtott módosításokról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, a kis- és középvállalkozásokról szóló törvény, valamint az általános forgalmi adóról szóló törvény módosításáról is tárgyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik