Gazdaság

11 milliárd cukortámogatásra

Újabb pénzeket fizet ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a gazdáknak.

Megkapják március közepén a támogatást azok a gazdálkodók, akik 2010-ben az egységes kérelem keretében elkülönített cukortámogatást és termeléshez kötött rizs nemzeti kiegészítő támogatást (top-up) igényeltek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH); ezzel egy időben érkeznek az agrárkár-enyhítési juttatások is – közölte az MVH az MTI-vel szerdán.

A cukortámogatás keretében több mint 11 milliárd forintot fizet ki a hivatal közel ezer gazdálkodónak, akiknek a területalapú támogatási kérelmét az MVH jóváhagyta, és a jogszabályban foglalt feltételeket teljesítették. Az összegek átutalása a hónap közepétől várható. A támogatás célja a cukorrépa-termelők árbevétel-kiesésének kompenzálása.

A rizstermelők már a napokban megkapják a hektáronként 58 304 forint kifizetésével járó támogatást, így összesen mintegy 200 millió forinthoz jutnak hozzá.

Március 15-ig az agrárkár-enyhítési összegeket is kifizeti a MVH. 5300 egyéni termelő és vállalkozás részesül összesen 4,2 milliárd forintos támogatásban, ami fagy-, belvíz-, illetve jégeső okozta károk enyhítésére használható fel. A teljes összeg a kárenyhítési rendszerhez csatlakozott termelők 2,1 milliárd forintos befizetéséből, valamint az ehhez ugyanekkora összegben biztosított költségvetési hozzájárulásból áll – tartalmazza az MVH közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik