Gazdaság

Már a kukoricát is hamisítják

Hamisított vetőmaggal verik át a gazdákat a nepperek. Több százezer forintos veszteséget is okozhatnak.

Vetőmag-nepperek ellen lépnek fel az agrár-szervezetek Somogyban – írja a Sonline. Hektáronként több százezer forintos veszteséget is okozhat a rossz, ellenőrzés nélküli kukorica. A szakmai szövetség és terméktanács a tavaszi munkák előtt nyomatékosan felhívja a figyelmet: kizárólag államilag fémzárolt vetőmagot vásároljanak a termelők.

– Rengeteg trükk létezik, gazdag fantáziával megáldott emberek a nepperek – magyarázta egy szakértő. – Előfordulhat, hogy a takarmányos zsákba ömlesztett kukoricát ételszínezővel festik meg azért, hogy úgy nézzen ki, mintha csávázott lenne. A zsákokban sokszor morzsalékos, töredezett, csíraképtelen magok találhatóak.

A hamisított magot teherautóról, nagy tételben árulják, de kisebb vásárokon, autó csomagtartóból is kínálhatják a gyanútlan vevőknek. A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlítanak az eredetihez, ugyanakkor árulkodó jel lehet, hogy a hamis címke könnyen téphető és a sorszáma hibás. Hozzáértők állítják: tetemes haszonnal dolgoznak a vetőmaghamisítók. Egy zsáknyi álvetőmag 1500-2000 forintba kerül, és ezért akár 20-25 ezer forintot is elkérhetnek. A gyatra minőségű áru nem csírázik ki vagy minimális termést hoz. Tóth István, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság nyugalmazott igazgatója hangsúlyozta: ráadásul ezeket a vetőmagokat nem csávázták: nem ellenállóak a gombabetegségeknek és kórokozóknak, így a kártevők könynyen tönkre tehetik az amúgy is zsenge állományt.

AJÁNLOTT LINK:

Hamisított vetőmaggal verik át a gazdákat a nepperek (Sonline)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik