Gazdaság

A PSZÁF-szóvivő nyugtatja a frankhiteleseket

Binder István szerint a svájci kamatdöntés nem feltétlenül jelent Magyarországon is emelést.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta: a bankok nagyon óvatosan nyúlhatnak a kamatemelés eszközéhez. Binder István ezt azzal magyarázta, hogy még mindig nő a 90 napon túli késedelmet felhalmozó hitelfelvevők aránya.

Ha mégis kamatot emelnének, azt a kamatperiódusok miatt az ügyfelek jóval később, akár egy év múlva éreznék meg – tette hozzá. A kérdésre, hogy egy esetleges kamatemelés mennyivel emelheti a törlesztőrészleteket, a szóvivő egy 2008-as példával válaszolt. Akkor egy húszéves futamidejű, ötmillió forintos hitelnek 4 százalék volt a kamata, az egyszázalékos emelés 9 százalékos törlesztőrészlet-emelkedéssel járt volna.

Binder István elképzelhetetlennek tart egy ilyen mértékű kamatemelést. „Sokkal nagyobb hatása van a törlesztőrészletre az árfolyamváltozásnak és az országkockázatnak” – tette hozzá.

A svájci alapkamat emelkedése nemcsak a frank erősödésén át sújthatja a frankhiteleseket, hanem a hitelkamatok emelkedésén keresztül is – írta az FN.hu, amely szerint üzletpolitikai kérdés, hogy bankok miként reagálnak majd a svájci alapkamat emelésére.

A bankok a magatartási kódex alapján nyugodtan emelhetik a frankhiteleik kamatait, hiszen joguk van egyoldalúan módosítani a kamatot „a pénzpiaci feltételek, a makrogazdasági környezet módosulása” esetén, a tételes felsorolásban szerepel a jegybanki alapkamat változása is.

AJÁNLOTT LINK:

A frankárfolyam veszélyesebb a kamatemelésnél (MR1-Kossuth Rádió)
Kacsa a frank árfolyamának befagyasztása (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik