Gazdaság

Történelmi csúcson az üzemanyagár

A Mol szerdán 5-5 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát.

Miként több szakember is megjósolta, újra emeli bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és ugyancsak 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A szerdai emeléssel a benzin átlagára 369-370 forintra, a gázolajé pedig 367 forintra nő.

A Mol egy hete emelte 5 forinttal a benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A magyar inflációs kosárban az üzemanyagok jelentős, 4,5-5 százalékos arányt képviselnek, de drágulásuk – a szállításon keresztül – az élet gyakorlatilag valamennyi területén érezteti hatását. Mindezek miatt nehéz megjósolni az infláció alakulását.

Ha a spekuláció és a földközi-tengeri politikai bizonytalanság miatt tovább emelkedik a kőolaj ára, valamint gyengül a forint a dollárhoz képest, hamarosan átlépheti a 400 forintot az üzemanyagok literenkénti ára a magyar piacon.

Ha a Mol minden tényezőt figyelembe venne a nagykereskedelmi árak alakításánál, akkor 10 forintos növekedés sem lenne elképzelhetetlen. Az üzemanyag-árakra azonban hat a forint/dollár árfolyam. Sok függ attól, hogyan értékeli a piac a héten bejelentendő reformlépéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik