Gazdaság

Cukorbaj – méregdrága, de nincs

Két hét alatt csaknem duplájára drágult a cukor. Felvásárlási láz kezdődött.

Határon innen méregdrágán, határon túl jóval olcsóbban árulja ugyanaz a német–osztrák cég a termékeit – írja a Magyar Nemzet. Az osztrák kézben lévő kaposvári cukorgyár a hazai igények harmadát sem fedezi, konkurencia híján addig emeli árait, amíg akarja. A cukor kilóját már alig lehet 300 forint alatt kapni. Ugyanakkor a szomszédos Ausztriában a cukor kilójához akár 100 forinttal olcsóbban is hozzá lehet jutni.

A várható árrobbanásról már egy ideje beszéltek, így a Kapos.hu híre szerint Kaposvárott szinte az összes olcsóbb cukrot felvásárolták, sok üzletben csak megemelt áron lehet hozzájutni, az ellátás is akadozik. Ezt az egyetlen működő magyar cukorgyár, az osztrák Agrana érdekeltségébe tartozó kaposvári üzem értékesítési igazgatója megerősítette. Fábián Zoltán azt mondta: régi partnereik igényeit részben tudják kielégíteni, újakat a cukorhiány miatt nem tudnak kiszolgálni.

Közben a Duna Televízió arról számolt be, hogy általában kétszer több cukor fogy a boltokban, mert az emberek drasztikus áremeléstől tartanak. Az egyik legnagyobb magyar áruházlánc több boltjában korlátozást vezettek be: egy vásárló maximum 20 kiló cukrot vehet. A cukor mellett azonban drágább lett a tej, a liszt, a krumpli, az étolaj.

„Elindult a lakosság részéről egy nagyfokú felvásárlási láz. Hogy ezt pontosan érzékeltessük: februárban húsz nap alatt dupla akkora mennyiséget adtunk el az említett termékféleségekből, mint egész január hónapban” – közölte Fodor Attila, a kereskedelmi lánc kommunikációs vezetője.

Az árakat „európai, illetve világpiaci folyamatok határozzák meg, amellett, hogy néhány terményből Magyarországon tavaly gyenge volt a termés. Főleg a zöldséget és burgonyát említeném” – közölte Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója. Az elemző szerint fel kell készülni arra, hogy a magas terményárak miatt a húsfélék is drágulnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megkeseredik a drága cukor a szánkban (Magyar Nemzet)
Viszik, mint a cukrot (hirado.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik