Gazdaság

774 milliós bírság a pécsi buszeladások miatt

A Pécsi Újság szakmai körökből származó információi szerint ha a NAV-határozat jogerőre emelkedik, az minden bizonnyal a Pécs Közlekedési Zrt. bedőlését eredményezi.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 774 millió forintnyi büntetést szabott ki a Pécs Közlekedési (PK) Zrt.-re áfatartozás, valamint a városi buszeladási botránnyal kapcsolatos szerződés miatt – adta hírül a Pécsi Újság.

Az internetes újság szerint a hatóság szerint a közlekedési cég és az e célra 2008 decemberében létrehozott, mindössze egymillió forintos alaptőkéjű járműkölcsönző vállalkozás (a PK Busrent Kft.) között a PK Zrt. buszainak eladásáról 2009. január elsején kötött kontraktusok színlelt szerződések, amelyek mögött nem voltak valós gazdasági teljesítések. A NAV revíziója szerint mindez annak érdekében történt, hogy a PK Zrt. a buszok értékesítéséhez kötődő magas áfafizetési kötelezettségét a rendelkezési állási díjhoz kapcsolódó levonható adóval csökkenthesse.

Az adóhatóság megállapította, hogy az eladást követően nem volt megfelelő forrás ahhoz, hogy az értékesítést terhelő adót megfizessék. Ráadásul miközben a Busrent nem rendelkezett pénzzel, hogy megvásárolhassa a járműparkot, a PK Zrt. sem látott az eladásból egy fillért sem, sőt, az ügylet során a vételárat húszmillió forinttal meghaladó összegű bérleti díjat fizetett a Busrentnek. A társaság a határozat ellen fellebbezéssel élhet.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterének 2009 júniusában tett feljelentése nyomán a városi buszeladási botránnyal összefüggésben rendőrségi nyomozás indult. Az ügyészség 2010 őszén vádat emelt Keczer László, a PK Zrt. vezérigazgatója ellen. A vádirat szerint az ügyletek miatt mintegy 2,4 milliárd forint vagyoni hátrány érte az önkormányzati érdekeltségű céget, így Pécs városát is, amiért a PK vezérigazgatója okolható.

AJÁNLOTT LINK:

A NAV színlelt szerződésnek tekinti a buszok eladását, 774 millió a bírság (pecsiujsag.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik