Belföld

Pécsi buszbotrány: MSZP-s politikusokat jelentenek fel

A feljelentést Komáromi István, a pécsi vagyonkezelő napokban távozott felügyelő bizottsági tagja teszi.

A Pécsi Újság hírportál Komáromi Istvánt idézve azt írta: nemcsak Keczer Lászlónak, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatójának, hanem “másoknak is a vádlottak padján lenne a helyük” a városi buszeladási üggyel összefüggésben. A volt fb-tag szerint Tóth Bertalan, a baranyai megyeszékhely korábbi szocialista alpolgármestere és Kőhegyi István volt MSZP-s parlamenti képviselő, a vagyonkezelő volt fb-elnöke is tudott a buszok kiszervezéséről. Ezért az illetékes hatóságokhoz fordul, kezdeményezni fogja felelősségre vonásukat “a városi autóbusz-közlekedés tönkretételében játszott szerepük miatt”, ellenük feljelentést tesz.

A Dunántúl legnagyobb városában két évvel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy a helyi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51, illetve a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító PK Zrt. korábban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek.

A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. Mivel a PK Zrt.-nek a helyi tömegközlekedés biztosításához szüksége volt a buszokra, azokat járművenként havi 1,2 millió forintért bérbe vette, és 10 évre egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat is fizetett a vevőnek.

Az ügyben rendőrségi nyomozás indult Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterének 2009. júniusban tett feljelentése nyomán. Az ügyészség 2010 őszén vádat emelt Keczer László, a PK Zrt. vezérigazgatója ellen. A vádirat szerint az ügyletek miatt mintegy 2,4 milliárd forint vagyoni hátrány érte az önkormányzati érdekeltségű céget, így Pécs városát is, amiért a PK vezérigazgatója okolható.

Komáromi István a Pécsi Újságnak azt mondta: tudomása van arról, hogy Tóth Bertalan és Kőhegyi István Érsekújváron járt, ahol már történt ilyen buszkiszervezés. “A példa adott volt. Mégpedig annak a Rehus Ernő üzletember által tulajdonolt cégbirodalomnak a tevékenysége által, amely a pécsi buszügyben is fellelhető a háttérben” – tette hozzá a volt fb-tag.

A Pécsi Újság hétfőn idézett Varga Péter, a Pécs Holding Zrt. menesztett vezérigazgatója által indított munkaügyi per egyik jegyzőkönyvéből, amely szerint Jáhn Péter, a Mecsekbusz Kft. a tárgyaláson tanúként meghallgatott ügyvezetője azt mondta, a két szocialista politikus tudott a buszok eladásáról. “2009. év elején találkoztam Tóth Bertalannal, Kőhegyi Istvánnal és szóban tájékoztattam őket arról, hogy az eladás megtörténik. Arra már nem emlékszem, hogy a szerződés aláírását megelőzően, vagy azt követően találkoztam velük, és adtam nekik szóban tájékoztatást” – közölte Jáhn Péter kérdésre válaszolva.

Tagadnak a szocialista politikusok

Tóth Bertalan és Kőhegyi István a hírre reagálva azt állította: soha, semmilyen tájékoztatást nem kaptak a pécsi buszok eladásáról, és jogi eljárást kezdeményeznek jó hírnevük sérelme miatt. Mint hangsúlyozták, “a Varga Péter és a Holding között lezajlott munkaügyi per során megtartott szembesítéskor Jáhn Péter is elismerte: a konkrét ügyletről részünkre tájékoztatást nem adott”.

Megjegyezték, hogy a pécsi tömegközlekedésbe való külső tőke bevonását politikai konszenzussal terjesztették a közgyűlés elé, az erről szóló előterjesztést a Fidesz is megszavazta.

“2008-ban valóban jártunk Érsekújváron, Nagy Csaba (Fidesz) jelenlegi alpolgármester, akkori pénzügyi bizottsági elnök társaságában. Nagy Csaba végig részt vett a külső tőke bevonásáról szóló tárgyalásokon, amelynek jogi véleményezését Kamondi Mónika látta el a Fidesz felkérésére. Ő jelenleg a Pécs Holding ügyvédje. Ők mindketten tanúsítani tudják, hogy egy alkalommal sem került szóba a buszok eladása és visszabérlése” – közölték.

Tóth Bertalan és Kőhegyi István hangsúlyozta: a buszok eladása ugyanúgy felháborította őket is, mint minden pécsi polgárt.

AJÁNLOTT LINK:

Buszbotrány: Jáhn szerint Tóth Bertalan és Kőhegyi is tudott az eladásról (Pécsi Újság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik